3 Stavki

Po strani
27.1.2021.

KOLIKO ČESTO TREBAMO KUPATI KUĆNE LJUBIMCE

Piše: Dr.vet.med. Petra Papišta

Često se susrećemo s pitanjem koliko često je potrebno kupati pse i je li dovoljno jednom mjesečno ili svaka tri mjeseca.

Vlasnici su sa svih strana izloženi različitim informacijama i savjetima no odgovor na  pitanje koliko često treba kupati psa glasi: ne postoji zlatno pravilo!

Najprije, nekoliko riječi o koži kao najvećem organu tijela koji, ovisno o pasmini i dobi, zauzima 12-24% tjelesne težine. Njezina funkcija je regulacija temperature, proizvodnja pigmenata i vitamina D te stvaranje zaštitne barijere.  Koža se sastoji od epiderme koja štiti od toksina, bakterija i gubitka tekućine, derma žlijezda lojnica i znojnica te od potkožja. Unutarnji sloj kože pohranjuje energiju te štiti i izolira tijelo.

Osim kupanja, važno je i svakodnevno četkanje jer se na taj način odstranjuje mrtva dlaka i gruba nečistoća s psa. Kako bi se pas navikao na redovito četkanje i stvorio rutinu, bitno ga je četkati i češljati dok je štene. Šape i zaprljani dijelovi tijela mogu se oprati običnom vodom no šapice je potrebno temeljito osušiti kako se ne bi razvila upala jastučića.

Psa možete tretirati i šamponima za suho pranje koji imaju povećanu moć apsorpcije nečistoća i masnoće. Proizvod je u obliku pjene i lako se nanosi po cijeloj površini tijela, a psa se jednostavno iščetka nakon 10-tak minuta djelovanja šampona. Nakon toga se pas treba temeljito istrljati ručnikom.

Iako ne postoji zlatno pravilo kupanja psa, preporučljivo je kupanje najmanje jednom svaka tri mjeseca. Osim održavanja higijene psa, kupka je prilika za vlasnika da otkrije moguće zdravstvene probleme poput ogrebotina, kvržica, infekcije uha, buha ili krpelja.

Učestalost kupanja psa ovisi o više faktora, npr. o stupnju zaprljanosti dlake ili prema potrebi kod kožnih bolesti kao potpora terapiji. Neke pasmine zahtijevaju češće pranje i njegu zbog postizanja i zadržavanja optimalne kvalitete dlake, a naročito kod priprema za izložbe. Koliko često ćete kupati psa, varira ovisno o pasmini, duljini dlake i krzna, načinu života životinje, ali i samog vlasnika.

Veliki faktor u učestalosti kupanja je tip dlake i krzna psa. Kratkodlake pasmine zahtijevaju tjedno kupanje dok dugodlake pasmine se može kupati svakih četiri do šest tjedana. Takve pse je najbitnije prvo dobro rasčešljati, a onda oprati.

Kod određenih zdravstvenih problema poput bakterijskih i gljivičnih infekcija, parazita, alergija ili suhe kože, veterinari i grumeri mogu predložiti medicinske šampone za kupanje psa. Kako je bitno zdravlje ljubimca, s druge strane je bitno i zdravlje samog vlasnika koje ponekad zahtijeva češće pranje psa.

Postoji nekoliko načina gdje kupanja vašeg kućnog ljubimca, a ona ovise o pasmini, mogućnostima te o vremenskim uvjetima kod vanjskog pranja u dvorištu. Osim vanjskog pranja, psa možete oprati u kadi ili tušu, gdje već imate mogućnosti.

Najprije je potrebno osigurati dovoljno prostrano mjesto gdje će pas biti stabilan i siguran. Bitno je koristiti odgovarajući pseći šampon. Treba izbjegavati dječje šampone jer psi imaju osjetljiviju kožu nego ljudi. Kod prve upotrebe šampona, potrebno ga je nanijeti na malo područje dlake i pratiti eventualne reakcije na šampon. Ako se pojave bilo kakvi simptomi, taj šampon se ne smije koristiti. Kada ste se odlučili za šampon, psa treba dobro namočiti s vodom odgovarajuće temperature, nanijeti šampon od glave do repa pritom izbjegavajući oči i usta. Šampon treba dobro utrljati i ostaviti da djeluje neko vrijeme te ga nakon toga treba isprati vodom. Krzno se treba temeljito osušiti suhim ručnikom.

Ponekad kupanje zna biti izazovno i za psa i za vlasnika, stoga psa treba smiriti i zabaviti ga igračkama koliko god je moguće.

 

Treba biti oprezan s prečestim kupanjem koje može dovesti do iritacije kože. Prekomjerno kupanje odvaja ulja s kože i krzna psa, što rezultira suhom kožom i dlakom, svrabom s povećavanjem rizika nastajanja bakterijskih i gljivičnih infekcija. Zato je kupanje običnom vodom preporučljivije nego kupanje šamponom.

U prošlosti su se psi sami brinuli za svoju dlaku i krzno, no pripitomljavanjem, većina pasa se nalazi u zatvorenom prostoru te njihova higijena zahtijeva dodatnu brigu. Kako su psi s nama u stanu, kući i u našem krevetu, potreba za učestalim kupanjem se povećala, ne samo zbog čistoće psa, već i zbog čistoće čovjeka te vlastitoga doma.

https://croatia.husse.com/catalogsearch/result/?q=%C5%A1ampon

Više >
27.1.2021.

ZAŠTO LJUBIMAC NIKAD NE BI SMIO JESTI "HRANU SA STOLA"

Piše: mag.nutr. Ana Mikić

Svaki vlasnik želio bi pružiti samo najbolje svom ljubimcu, ali ipak često radi jednu grešku, daje mu hranu sa stola za vrijeme objeda.


Svi znamo kako je teško odoljeti onom milom pogledu koji „žica“ za komadić mesa s našeg tanjura.


Hrana koju mi jedemo za nas je dobra, ali za njih ne jer je prezačinjena (solju, paprom, vegetom) preslatka ili premasna.


Često pomislimo, ako je dobra za nas, zašto i njima ne bi bila? No, dajući im takvu hranu, možemo svom ljubimcu ozbiljno ugroziti zdravlje ili skratiti životni vijek.

Začinjena premasna hrana često može uzrokovati probavne mučnine, proljev, iritabilno crijevo, probleme s jetrom i gušteračom, prekomjerno debljanje ili pak
pothranjenost.


Nadalje, kosti mesa se mogu raspuknuti te ozlijediti ljubimca. Također, konzumiranjem mokre hrane, u ustima se nakuplja veća količina bakterija što uzrokuje nakupljanje zubnog plaka te neugodan zadah.

Hranjenjem psa ili mačke na ovaj način, vrlo je teško i zahtjevno kontrolirati što i koliko je ljubimac pojeo te je li unio potrebnu količinu svih nutrijenata, vitamina i mineralnih tvari što je neophodno ukoliko ljubimac ima zdravstvene probleme.


Kako bismo svom ljubimcu održali dobro zdravlje te mu pružili kvalitetan i dug život, važno je da njegova prehrana svaki dan bude cjelovita i uravnotežena.

Svakomkućnom ljubimcu je potreban individualni pristup što je omogućeno konzumacijom gotove, posebno prilagođene hrane.


ZDRAVLJE VAŠEG LJUBIMCA OVISI O
VAŠEM ODABIRU


Birajte mudro

 

Više > 0 Komentar(i)
27.1.2021.

Husse nutricionistički centar za kućne ljubimce

Svratite na besplatno savjetovanje u Husse nutricionističke centre za kućne ljubimce

ZAGREB

Naserov Trg 4, Zagreb / 099 428 2029

KRIŽEVCI

Franje Tuđmana 20, Križevci / 095 4444 070

Više >
Scroll